Wednesday, February 25, 2009

new begining


walking past our own past make you realize that there are so many things you want to do again and make it right....well guys, time cannot be rewind, you only can step forward n deal with the consequences of your previous step...trip and fall, trip and still standing, or not to trip and still walking..hmm..you choose



I want to start a new begining......

to be a new me..............

But whats wrong with the old me....???

Well U tell me...............!!!!!!!!!!!!

klu lah perjlnn hidup ini boleh difastforwardkan, instead of taking step, kite leh neik basikal, or kete, or train, or bus, to go to the next destination, tanpa kene lalu and berhadapan ngan bnde2 yg menyakitakan..haha..if life is that easy, come on, be real...we face all the steps so that we can learn how to live and to improve ourself....towards a better you

klu aku boleh memilih Ciri2 yg aku nk saje brade dlm diriku, sungguh aku akn jadi manusia yg sempurna,..haha, but we are wat we are, bersyukurlah dgn ape yg Allah berikan pade kita, there must be reason for everything..and if everyone is perfect, dunia ni akan jadi sgt busan..btol tak???that;s why, setiap org cantik dan kacak in their own ways, bersyukurlah..hehe kite sume mmg x pnh puas dgn ape yg kiter ade.btol x??




terlampau byk jaln yg boleh dipilih untuk menuju ketmpt yg same...and byk jln untuk menuju ketmpt lein juga..haha..pilihan jln mase kita tgh berjln, will result in wat will happen to you in the next step..so choose wisely yerk..to where, and which one. Klu rase cam tak sure, or dh sesat, guna la kompas doa.Allah sentiasa akan membantu hambaNya yg dalam kesusahan, selagi kita usaha dan berdoa kpadeNya, Insyallah


destinasi : mencari keredhaan Allah.....brape byk mase kita luangkan untuk Allah, Petikan dr blog faizah : 8 jam tidur, 4 jam mkn, 7 jam study,2 jam berborak,3 jam riadah...mane mase utk Allah???hmmm..bab2 ibadah ini slalunyer terselit diantara aktivit seharian, kita x pernah cuba sediakan waktu utknyer..btol x..sllau jer kite selitkan solat diantara aktivit kta, xkan kita sediakan btol2 ruang utk solat, btul x???fikirkan la yerk....cmne kita uruskan mase..


aku ingin berubah, bantulah aku, tegurlah aku jika aku slah, and maafkan segala kesilapan aku. aku bukan manusia yg sempurna......



"Ya Allah, bantulah hamba mu ini yang slalu leka dan lalai dalam kehidupanya, slalu saja terlupa akan Mu, jauhkan lah aku dari pintu neraka Mu, sesungguhnya aku amat gerun dengan seksaan Mu,

Ya Allah, tabahkan lah hati ku ini, untuk melalui liku2 hari, ku mengharapkan keredhaan Mu ya Allah"

Amin

4 comments:

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

salam hijrah! :D

kyre said...

pms lagi eyh?
cam tetibe je post entri nih

tp...kalo da nak berubah kpd yg lbih baik,
good2...teruskan

faizah said...

Dalam melakukan perubahan, kita memerlukan kekuatan.. dan kekuatan itu tak lain tak bukan hanya datang dari-Nya..

Hanya mengatakan diri mahu berubah tidak cukup.. Mintalah kekuatan dari-Nya dan strive our very best untuk melakukan perubahan itu..

Seringkali kita terlupa yang hidup di dunia ini adalah sementara dan seringkali juga kita perlu mengingatkan diri kita yang manusia diciptakan oleh-Nya bukan sekadar saja2 dan main2..
Ada tugas yang perlu dilakukan dan ada misi yang perlu dicapai..

Matan hadith 21 dari 40 hadith imam an-nawawi menyebut apabila kita berkata kita beriman kepada Allah, hendaklah kita beristiqamah..
Istiqam = Teguh pendirian/ tidak berbolak balik

Sama2 kita memperbaiki diri kita n in d same time juga mengajak org lain ke arah kebaikan..Moga istiqamah dalam ape jua perkra yang dilakukan..

Moga kita sentiasa berada di bawah lindungan rahmat-Nya..

-yang masih cuba merubah diri-

Afir said...

thanks faizah..same lah kits