Wednesday, November 26, 2008

3d effect







Cuber tgk gamba ni..cam real babe.......................

org2 ternama


dalam gmbar ni ade muk2 org yg fames kt dunia
klu hebat cuba try carik

hehehe.gd lark

Wednesday, November 19, 2008

coretan

its a mx feeling right now
tak tau knaper.....dh abis pekse patunyer aku happy..hehehehe...huh
tp tak...penat aku try tanye organ jantung ngan hati aku, knaper ni, korg salah makan ker..tapi organ2 tu tak menjawab per2 pn. my jantung trus berdegup cam nak pecah. my hati cam ghase pedih jer (mgkin sebab enzim pencernaan kut, nak sedapkan hati la)..
but then my peti komputer memainkan lagu sahabat sejati dari inteam..sayu jer bunyinyer
sat g tetiber jer ade H2O mengalir dr kornea mater ke kulit pipi..suam jer rase air tu..

hrmmm........ lgu tu mengingatkan aku kt kengkwn aku..all of my friends kat ukm ni. all of them. all.......al maklumatlah dh nak final year ni, everyone eventually will go their own separate ways. we will be separated.hhuhu. that the thing i cannot bare to face. All the thing i can hold on is the sweet memories of them..................

x larat dh nk berpisah2 ni....................serious. 1 st mase kt skool dlu, pastu kt matrik, now...ukm. why does it always happen???!!!!!!

lagu tu trus dimainkan, makin byk lak h2o terkuar2. baik tutup lu....

malam ni x best

BACALAH YAASIN

BACALAH YAASIN RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud:

"Bacalah surah Yassin kerana ia mengandungi keberkatan", iaitu:
1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.
2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.

9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.
11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati
dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah
Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca
al-Quran sebanyak 10 kali.
12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya".
13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka
membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa
minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya
dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa
sakit ketika nyawanya diambil.
14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka, Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan
diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi
sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang
munafik.

mari carik muka

mari kita tgk sape yg terer..cuba carik muka2 org kat pokok ni...



If can find 0 – 5 faces – idiot

If can find 6 – 7 faces – stupid

If can find 8 – 9 faces – normal

If can find 10 – 11 – very normal

If can find 12 – 13 faces –genius


Monday, November 17, 2008

Karena Wanita (Ingin Dimengerti) by Ada Band

Lekuk indah hadirkan pesona
Kemuliaan bagi yang memandang
Setiamu simbol keanggunan khas perawan
yang... kau miliki

Akulah pengagum ragamu
Tak ingin kumenyakitimu
Lindungi dari sengat dunia yang mengancam... nodai... sucinya lahirmu

Chorus:
Karena wanita ingin dimengerti
Lewat tutur lembut dan laku agung
Karena wanita ingin dimengerti
Manjakan dia... dengan kasih sayang

Ingin kuajak engkau menari
Bermandi hangat cahaya bulan
Sebagai tanda kebahagiaan
Bagi semesta cinta kita

Chorus

Bintang terang itulah dirimu
Janganlah redup dan mati
Aku dibelakangmu memeluk dan menjagamu




***one of the best song i think

Wednesday, November 12, 2008

Equation of hapiness...

tHIS IS ONE OF EQUATION OF HAPINESS THAT I LEARN

hApInES = [ ((FrIeNd * FrEe TiMe) + mOnEy) - (eXaM^ (ReAdInG+nOtEs+PrEaSuRe)) ] / wAyAng

= MeLaHaR bErSaMa kEnGkAwAn








Mlam ari tgk madgascar tu lat tamna kat putrayaja..wat sukaneka kat ctu...hehe




Brsama PosTer madagascar


























nk tgk ice age gak
cam klakar gler jer




















salam dari afir

MADAgAs - Scar................



well smalam 12/11/08 aku g ah tgk wayang di alamanda bersama rakan-rakan ku yg lein...huhu petaknyer pulun nak g tgk tetengah malam sebab baru habis pekse subjek killer remote sensing (even ramai yng dpt jwp tp ni la br first time dlm mggu pekse kitorg hirup udara kebebasan..huhuhu).

Nak dijadikan citer, kitorg plan ah tgk citer madagascar 2 koz kbyakkan kwn aku kate..citer tu xkan stakat wat ko pecah perut, tapi sampai pecah buah pinggang, ginjal, terkeluar usus, teretak pundi kencing..punya dasyatnyelah description diorg psl kekelakaran filem ni. diorg kater lg, br je nak start citer, korg dh glak gler2 (camne tu?cter lum start lg..huhuu kompius jap.) so kami dgn konfiden melangkah pergi ke alamanda di putrajaya.. sampai sane kol 9.20, wayang lak start kul 11.50, dh la dpt bli sit depan jer...huhuu.k takper, sabar menunggu. mase tunggu tu mulalah bebudak ni wat perkara yang ntah pape.wat sukaneka la, menyanyi tak tentu pasala la, mein air kolam kat alamanda tu la...macam2 la cam jakun jer prangai, jakun pn tak cam kitorng..huhu

ok masuk awal lm panggung. penuh gak ah pggung malam tu. K citer pn start.aku pn tgk.....dan tgk.....dan tgk...d..a..n...t..g..k...
Well ape yang boleh cakap sal citer ni..its FINE, Okay, but not sangat gempak sampai pecah organ dalaman korunk..huhu. Bagi aku peminat komedi kartun, citer ni ade sangat banyak lawak yang best..terlampau banyak sampai satu tahap it become too mesy, klu tgk dgn lebih detail, maybe korunk akan gelak ah. tp bg mereka yg tgk just to hv fun, you will be missing some great part of the comedy in that story..so watch and listen carefully. Scene-scene citer ni contain beberapa lawak yang ingin digabungkan serentak dan berlaku dengan cepat sebelum sempat nak hadam and digest lawak sebelumnyer. Banding dgn madagascar 1, lawak diorg lebih kemas and teratur..so its easy to understand wat they are doing. but anyway, the comedy is fun and enjoyable



But for the story line, i have to give madagascar 2 ucapan tahniah. there is a wonderful twist 4 this movie..from their goal to escape from the big apple (madagascar 1), to their hope of coming back to NY and lastly to just fit in with their own kind in africa..(madagascar 2). This show that ur purpose in life can be changed by the situation and the condition ur in. Yang best tgk mase marty jumpa kawanan kuda blang dia tu yg sebijik gla plak cam dia (psiko nak mampos). Gloria jumpa kengkawan badak dia pastu siap bertemu jodoh ngan sorg lagi badak yng berbadan 'sasa' name Moto-moto )means hot-hot@hot stuff la kononyer hahaha). Melman bese ah dgn kes hygene dia lagi plus rahsia yang besar dia simpan dalam hati... and camne Alex dapat jumpa balik famili dia and hilangkan his father punya maruah at the same time..huhu (agak menyayat hati kesah-kesah famili ni).

Kita jugak dbawa jumpa ngan kengkawan lama cam king julien, the penguin, the monkey....tapi kebanyakan lawak dtg dari diorg watak sampingan ni. cAM lwak diorg lebih klakar daripada lawak 4 karakter utama ni..tu yg tak puas hati tu.hehe

pepe pun this is a must watch muvie...gelak tetap gelak..i give 4 over 5

salam dari afir



babies...!!!!!!!!babies.........!!!!!!!!!!




tak sangka baby yang dilahirkan kat bulan2 tertentu pun leh dh siap ade ngan karakter sendiri bler dh besar..hhehe..try and tgk btol ciri2 korng ikut blan yg korg lahir.......


JANUARY BABY--------------------

Pretty/handsome. Loves to dress up. Easily bored.

Fussy. Seldom shows emotions. Takes time to

recover when hurt. Sensitive. Down-to-Earth.

Stubborn.


FEBRUARY BABY --------------------

Abstract thoughts. Loves reality and abstract.

Intelligent and clever. Changing personality.

Attractive. S #*iest out of everyone.

Temperamental. Quiet, shy and humble. Honest

and loyal. Determined to reach goals. Loves

freedom. Rebellious when restricted. Loves

aggressiveness. Too sensitive and easily hurt.

Gets angry really easily but does not show it.

Dislikes unnecessary things. Loves making friends

but rarely shows it. Ho ? ny. Daring and stubborn.

Ambitious. Realizing dreams and hopes. Sharp.

Loves entertainment and leisure. Romantic on the

inside not outside. Superstitious and ludicrous.

Spendthrift. Tries to learn to show emotions.



MARCH BABY --------------------

Attractive personality. Affectionate Shy and

reserved. Secretive. Naturally honest, generous

and sympathetic. Loves peace and serenity.

Sensitive to others. Great kisser. Easily angered.

Trustworthy. Appreciative and returns kindness.

Hardly shows emotions. Tends to bottle up

feelings. Observant and assesses others.



APRIL BABY -------------------

Suave and compromising. Funny and humorous.

Stubborn. Very talkative. Calm and cool. Kind and

sympathetic. Concerned and detailed. Loyal. Does

work well with others. Very confident. Sensitive.

Positive Attitude. Thinking generous. Good

memory. Clever and knowledgeable. Loves to look

for information. Able to cheer everyone up and/or

make them laugh. Able to motivate oneself and

others. Understanding. Fun to be around.

Outgoing. Hyper. Bubbly personality. Secretive.

Boy/girl crazy. Loves sports, music, leisure and

travelling. Systematic. hot but has b rai ns.



MAY BABY -----------------

Stubborn and hard-hearted. Strong-willed and

highly motivated. Sharp thoughts. Easily angered.

Attracts others and loves attention. Deep feelings.

Beautiful physically and mentally. Firm Standpoint.

Needs no motivation. Shy towards opposite sex.

Easily consoled. Systematic (left b rai n). Loves to

dream. Strong clairvoyance. Understanding.

Sickness usually in the ear and neck. Good

im agination. Good physical. Weak breathing. Loves

literature and the arts. Loves travelling. Dislike

being at home. Restless. Not having many children.

Hardworking. High spirited.



JUNE BABY -------------

You ' ve got the best personality and are an

absolute pleasure to be around. You love to make

new friends and be outgoing. You are a great flirt

and more than likely have an a very attractive

partner. a wicked hottie. It is also more than likely

that you have a massive record collection. You

have a great choice in films, and may one day

become a famous actor/actress yourself - heck,

you ' ve got the looks for it



JULY BABY --------------

Fun to be with. Secretive. Difficult to fathom and to

be understood. Quiet unless excited or tensed.

Takes pride in oneself. Has reputation. Easily

consoled. Honest. Concerned about people ' s

feelings. Tactful. Friendly. Approachable.

Emotional temperamental and unpredictable.

Easily hurt. Witty and sparkly.

spazzy at t im es.

Not revengeful. Forgiving but never forgets.

dislikes nonsensical and unnecessary things.

Guides others physically and mentally. Sensitive

and forms im pressions carefully. Caring and

loving. Treats others equally. Strong sense of

sympathy. Wary and sharp. Judges people

through observations. Hardworking. No difficulties

in studying. Loves to be with friends ... Always broods

about the past and the old friends. Waits for

friends. Never looks for friends. Not aggressive

unless provoked. Loves to be loved. Easily hurt

but takes long to recover


AUGUST BABY ---------------

outgoing personality. takes risks. feeds on

attention. no self control. kind hearted. self

confident. loud and boisterous. VERY revengeful.

easy to get along with and talk to. has an ' every

thing ' s peachy ' attitude. likes talking and singing.

loves music. daydreamer. easily distracted. Hates

not being trusted. BIG im agination. loves to be

loved. hates studying. in need of ' that someone ' .

longs for freedom. rebellious when withheld or

restricted. lives by ' no pain no gain ' caring.

always a suspect. playful. mysterious. ' charming '

or ' beautiful ' to everyone. stubborn. curious.

independent. strong willed. a fighter



SEPTEMBER BABY ---------------

Active and dynamic. Decisive and haste but tends

to regret. Attractive and affectionate to oneself.

Strong mentality. Loves attention. Diplomatic.

Consoling, friendly and solves people ' s problems.

Brave and fearless. Adventurous. Loving and

caring. Suave and generous. Usually you have

many friends. Enjoys to make love. Emotional.

Stubborn. Hasty. Good memory. Moving, motivates

oneself and others. Loves to travel and explore.

Somet im es sexy in a way that only their lover can

understand



OCTOBER BABY -------------------

Loves to chat. Loves those who love them. Loves

to takes things at the centre. Inner and physical

beauty. Lies but doesn ' t pretend. Gets angry

often. Treats friends im portantly. Brave and

fearless. Always making friends. Easily hurt but

recovers easily. Daydreamer. Opinionated. Does

not care to control emotions. Unpredictable.

Extremely smart, but definitely the hottest AND

sexiest of them all



NOVEMBER BABY --------------------

Trustworthy and loyal. Very passionate and

dangerous. Wild at t im es. Knows how to have fun.

S #xy and mysterious. Everyone is drawn towards

your inner and outer beauty and independent

personality. Playful, but secretive. Very emotional

and temperamental somet im es. Meets new people

easily and very social in a group. Fearless and

independent. Can hold their own. Stands out in a

crowd. Essentially very smart. Usually, the

greatest men are born in this month . If you ever

begin a relationship with someone from this month,

hold on to them because their one of a kind



DECEMBER BABY ---------------

This straight-up means ur the most good-looking

person possible... better than all of these other

months! Loyal and generous. Patriotic. Competitive

in everything. Active in games and interactions.

Impatient and hasty. Ambitious. Influential in

organizations. Fun to be with. Easy to talk to,

though hard to understand. Thinks far with vision,

yet complicated to know. Easily influenced by

kindness. Polite and soft-spoken. Having lots of

ideas. Sensitive. Active mind. Hesitating, tends to

delay. Choosy and always wants the best.

Temperamental. Funny and humorous. Loves to

joke. Good debating skills. Has that someone

always on his/her mind. Talkative. Daydreamer.

Friendly. Knows how to make friends. Abiding.

Able to show character. one guy/girl kind of

person. Loveable. Easily hurt. Prone to getting

colds. loves music. ]




so ade kaitan x ngan korunk sume..me, im the june baby..a born actor yo be (ahaks..)wewe
ape2 pun baby mmg cute...and sayangilah anak anda.
say no to pembuangan bayi!!!!!!!!!!!

salam dari fir

Tuesday, November 11, 2008

surat kepada mak dari anak mak yang dah tak degil

surat ni betul2 menyentuh perasaan aku.. bacalah dan komen.....
semoga ia memberi kesedaran pada kita semua. something that i want to share with everybody...


Surat Dari Anak Emak yang Tak Nakal Dah..

Novel/Cerpen

Mak.....
Terlalu bosan rasa duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....



mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak......
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ......
kengkadang siaran indonesia ..
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital....
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ..
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini......
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak......
Kiter masih ingat lagi...
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ...
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ..?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata...." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma....
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu.....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...
kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang...
sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian, terima kasih.
Yang Benar,

Anak mak yang dah tak degil



simple.....but touching..

Let the power release............

NI adalah citer ala2 power rangers yg kedua penah aku tgk mase kecik2...sape penah tgk citer nii..hehe lagu dia best gler..Maskman..enjoy yerk


video

Rumah termahal dunia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


KOS pembinaan rumah jutawan petrokimia India, Mukesh Ambani setinggi 27 tingkat di Altamount Road, Mumbai melampaui belanjawan membina hotel ternama dan dikenal pasti rumah termahal di dunia. 'Istana' yang dinamakan Antilla itu dijangka siap awal tahun depan.

NITA Ambani bukan sembarangan wanita, dia adalah isteri jutawan petrokimia tersohor Mumbai sekali gus peneraju Reliance Industries, Mukesh Ambani. Sehingga Mac tahun ini, Mukesh dengan anggaran aset RM142 bilion (AS$43 bilion) dinobatkan laman web Forbes lelaki kelima terkaya di dunia.

Sebagaimana wanita lain di dunia, Nita cukup bertuah kerana suaminya sanggup membina kediaman mewah dan selesa 27 tingkat bernilai RM6.6 bilion (AS$2 bilion) buat diri dan tiga anaknya.

Tanggungjawab membina rumah impian Nita dan suaminya itu diamanahkan sepenuhnya kepada firma arkitek Perkins + Wills and Hirsch Bedner yang sebelum ini diakui kebolehan mereka melalui pembangunan Mandarin Oriental Dallas dan Los Angeles.



Pengarah Pemasaran Hirsch Bedner Associates, Thomas Johnson, berkata arkitek dan juru hias dalamannya bertungkus lumus menyiapkan pelan lantai, memikirkan reka bentuk seterusnya menentukan konsep serta tema bangunan. Pembinaan kediaman mewah di Altamount Road, Mumbai di atas tapak tanah seluas 4939.81 meter persegi bermula penghujung 2006 dan dijangka siap untuk diduduki pada September 2008.

Bangunan pencakar langit seperti istana itu digelar Antilla bersempena nama sebuah pulau sarat mitos. Kos pembinaannya melampaui belanjawan membina hotel ternama dengan setiap tingkat ditampilkan ukuran, bahan dan struktur seni bina berbeza meliputi lantai, lampu, pintu, bingkai tingkap dan sebagainya.

"Sekiranya aras sembilan menitipkan kemasan logam dan kayu disulami sentuhan kristal, tingkat 11 tidak akan mengetengahkan unsur itu lagi. Ini permintaan Nita yang mahukan pertembungan konsep dengan elemen seni bina bagi ruang konsisten tanpa ada pengulangan gaya," kata pakar hiasan dalaman Hirsch Bedner Associates.



Struktur seni bina berkenaan dibentuk menerusi prinsip Vaastu yang boleh disamakan dengan feng shui. Matlamat utamanya untuk mendapatkan aliran pergerakan sihat ruang berpandukan susun atur strategik bilik, objek dan kemasan. Kuarters keluarga yang memuatkan sebuah lobi dan menghimpunkan sembilan lif, beberapa bilik penyimpanan serta ruang bersantai terletak di aras tujuh selepas enam tingkat tempat meletak kereta untuk 170 lot parkir. Sebaik menuruni dua sayap tangga dengan selusur bersepuh perak, tetamu bertemu dewan tari menari berhias siling kristal.

Ruang ini menjadi wadah seni menerusi sisipan monitor LCD lengkap sistem pembesar suara selain dibina sebuah pentas pertunjukan. Sesuai statusnya sebagai usahawan ternama, Mukesh sering menganjurkan majlis korporat di kediamannya. Namun, pandangan isteri dan anak-anak yang menginginkan gaya penataan menggambarkan akar umbi bangsa tidak diabaikan.

Buktinya, sinki yang dibina memanjang dari ruang santai berlanjutan ke ruang hiburan dilengkapi pawagam dan stor wine direka menyerupai daun gingko, spesies tumbuhan yang dekat dengan masyarakat India. Saliran paipnya menampilkan rekaan mirip batang daun yang 'menjalar' hingga ke sinki. 'Health level', aras yang dikhususkan untuk sukan dan riadah menempatkan patio, kolam renang, gimnasium dan studio yoga. Pasangan Ambani memenuhi kawasan patio dengan pelbagai spesies pokok tempatan.

Aras ini juga menyediakan bilik berais khusus kegunaan penghuni dan tetamu melarikan diri dari bahang cuaca kota Mumbai. Menariknya, bilik sejuk ini menawarkan pengalaman berada di negara empat musim apabila disertakan hujan salji buatan manusia. Pada ketika cuaca nyaman, Ambani sekeluarga berpeluang menghirup udara segar yang ditawarkan empat tingkat landskap terbuka. Kayu yang menguatkan alang dan menyokong dua pertiga bahagian atas bangunan berbentuk 'W' mengilhamkan atrium terbuka untuk taman dan halaman.

Landskap hidroponik dan pokok bersifat kekal elemen paling rumit direalisasikan namun kewujudannya didorong dengan sebab. Keupayaan tumbuh-tumbuhan menyerap cahaya matahari dimanfaatkan menjadi sumber tenaga yang boleh diubahsuai merujuk keperluan. Menerusinya, suasana kediaman pada musim panas boleh menjadi dingin manakala ketika cuaca sejuk, suhu menyamankan tubuh. Empat tingkat teratas dijadikan ruang peribadi Ambani sekeluarga termasuk ibunya, Kokilaben. Istimewanya ruang ini kerana menampilkan pemandangan Laut Arab dan seluruh kota Mumbai.

Menurut Penolong Jurutera BMC, syarikat yang bertanggungjawab mereka pelan cadangan bagi pembinaan bangunan ini, kira-kira 600 pekerja bakal digajikan Mukesh bagi membersih, menjaga dan menyelenggara kediamannya. Antilla atau Antillia adalah pulau puaka yang dipercayai berada di tengah Lautan Atlantik di barat Sepanyol. Nama lain pulau mistik ini adalah Isle of Seven Cities, Ilha das Sete Cicades (bahasa Portugis), Septe Cicades, Sanbrandan atau St Brendan dan sebagainya.

Nama asalnya tidak diketahui. Etimologi tertua dikeluarkan pada 1455 menghubung-kaitkan nama itu dengan platonik Atlantis, manakala versi terkemudian mengaitkannya dengan Jezirat Al Tenny, "Pulau Naga", disebut Pulau Naga oleh ahli geografi Arab. Legenda pulau bermula pada 74 Tahun Masihi apabila Quintus Sertorius, komander tentera dan konsulat Sepanyol yang baru pulang dari medan pertempuran Mauretania (Utara Maghribi) bertemu kelasi berpengalaman singgah di pulau Atlantik.

Teruja dengan cerita kelasi berkenaan, Sertorius memasang tekad mencari pulau terbabit sebelum mengambil keputusan menetap di situ.


Fakta Menarik Antilla

· Merujuk pelan, bangunan ini menawarkan ketinggian 173.12 meter bersamaan ketinggian bangunan 60 tingkat. Namun, disebabkan Antilla memperuntukkan 27 tingkat, ini bermakna setiap arasnya dilengkapi siling berketinggian lebih tiga meter daripada ukuran sepatutnya.

· Enam tingkat tempat meletak kereta bakal memuatkan 170 kereta import tuan rumah. Turut disediakan pusat servis kereta yang ditempatkan di aras tujuh.

· Tingkat lapan mengandungi pusat hiburan lengkap mini pawagam dengan kapasiti 50 orang pada satu masa.

· Dua tingkat di atas 'health level' menempatkan unit pangsapuri berdinding kaca untuk penginapan tetamu.

· Dua tingkat di atas kediaman keluarga diperuntukkan sebagai kawasan penyelenggaraan. Di atasnya pula, disediakan 'ruang udara' berfungsi sebagai bilik kawalan untuk helikopter mendarat.

Monday, November 10, 2008

confusing??

Caller : Hello, can I speak to Annie Wan (anyone)?


Operator : Yes, you can speak to me.


Caller : No, I want to speak to Annie Wan (anyone)!


Operator : You are talking to someone! Who is this?


Caller : I'm Sam Wan (Someone). And I need to talk to Annie Wan (anyone)! It's urgent.


Operator : I know you are someone and you want to talk to anyone! But what's this urgent matter about?


Caller : Well... just tell my sister Annie Wan (anyone) that our brother Noel Wan (no one)has involved in an accident. Noel Wan (no one)got injured and now Noel Wan (no one) is being sent to the hospital. Right now, Avery Wan (everyone) is on his way to the hospital.


Operator : Look if no one was injured and no one was sent to the hospital, then the accident isn't an urgen t matter! You may find this hilarious but I don't have time for this!


Caller : You are so rude! Who are you?


Operator : I'm Saw Lee (Sorry).


Caller : Yes! You should be sorry. Now give me your name!!!

TEDDY BEAR


Well kate org and mak aku, laki x leh ade teddy bear, bab nanti nampak cam pompuan. Sesetgh bebudak pompuan kengkawan aku pn cakap, cam plik bler laki ade teddy bear. Salah sangat ek bler seorg lelaki tu ade teddy bear…??? Klu ikut kater cikgu psikologi@cikgu kaunseling aku dlu, teddy ni kekadg leh menjadi tempat luahan perasaan seseorg sebab teddy ni is a good listener@pendengar yang baik (huh????dia xkan mmg x leh nak dgr lgsg ker..??hehe) sebab dia xkan judge or potong cakap kiter mase tgh buat luahan perasaan..(tol gak, mase bork ngan teddy2 ni, teddy tu just duduk situ pastu tenung kiter jer.. so org tu leh cakap sampa 4 jam ngan teddy tu..srunut kut?)

Klu kiter bork ngan org, even kwn kiter sendiri, diorg akan start to judge every word yang kuar dari mulut kiter. Diorg akan start potong ckp kiter mase tgh wat luahan…pastu kekeadng slhkan kiter jugak akhirnyer on the problem. Huhuhuhu mesti x serunut nak bg tau org ttg problem kita dkt org camtu kan?? Lebih baik burak ngan teddy, sampai 2 jam kita cakap pn dia masih tenung kita dengan tenangnya (freaknyer, aku x leh klu ade org tenung aku lelame ni).heheehe…

Tapi nak tanyer ah kat korg yg penah wat prkara borak ngan teddy ni utk luahkan prasaan, teddy tu akhirnya bagi x jalan penyelesaian kat korunknyer problem???? hrmmm mesti bnyak kan nasihat yg dia bg utk korunk, sbab dia dgr every detail cerita yang korunk cakp..hehehe. Tapi setahu aku la, ramai dh mengadu kat aku teddy tu taknak bg tau pepe jawapan pn. Kedekut ilmu betulkan teddy tu. Org dh penat beciter, dia wat bodo jer. Tapi klu kawan@manusia, lein citernyer. mereka akan sentiasa mempunyai idea or pendapat mengenai masalah kita. Memang tak dinafikan sometimes pandangan yg diorg berikn tu kekadg agak annoying, menyakitkan hati, tak msk akal, tak logic, menyampah, ntah ape2…..(k faham2, banyak negative, ni kate org yang ngadu kat aku la.hehe), tapi lebih baik ade respond, drpada penat habiskan air liur tapi x mendtgkan pepe., tul tak?

Sbenarnyer pndgn diorg ni bukan semuanya x berguna langsung. Walaupun pedih nak dterima, tapi klu kite teliti btul2, pandangan dari rakan2 dn org terdekat ni adlh seperti cermin utk diri kita sendiri. Ape yang kita gambarkan pada dunia, kita tak Nampak, tetapi org2 disekeliling kita yg Nampak. Memang mereka tak tahu ape nat di hati kita sebenarnye, Cuma bak kate pepatah, action bercakap lebih kuat dari word, btol x?? So any judgement they make basically dtg dr ape yang telah kita lakukan and gambarkan pade diorg. So ber kita luahkan masalah, mereka akan nilai masalah dari banyak aspek seperti sikap, perangai dan tingkah laku kita sendiri. So comment diorg tu, elok sekiranya kita amek iktibar, but we must use our own akal fikiran untuk menilai setiap situasi. Mereka haya boleh memberikan pendapat, terpulang kepada kita untuk bertindak secara bijak untuk solve problem kita sendiri. Bak kate bapak aku, jgn harap org lain akan selesaikan masalah ko, pandai wat, pandai tanggung…

But sometimes, x salah kiranya nak luahkan prasaan kat teddy bear. Ye, stakay luahan untuk tngkan fikiran bolehla. Actually it is a good exercise for your feeling. Sebab mase tgh tertekan, the least you want to hear is someone blaming the problem on you. Korunk perlukan mase utk bertenang.. ha mase ni la teddy bear come in handy, kan ??? boleh jer borak ngan teddy, tapi satu jela nasihat, toksah la lame2 sgt borak ngan diorg. At last u must turn tu real people to help you. Tapi yang lagi freaky, if lepas ckap2 lame2 ngan teddy tu lam bilik, tetibe teddy tu bercakap ang bagi respond br tau….hehehehehe

Salam dari afir.

Te - The

D - Direct

D - dose to

Y - your feeling

S.T.A.R.dy.....X-Zam.....L.Y.Fe

Well skunk ni tgh mggu pekse, So cam bese ah bebudak u ni, time ni la br library tu penuh 24 hr luar and dalam....(tunjuk rajin la kononyer study..). Kot hari bese tu haram jadah la pustakaan ni nk penuh..hehehehe. Gtu la gamaknyer student ni. Tapi yang bestnyer yg aku pratikan prangai sensorg and kajian org ramai serta panduan dari kata-kata org lein, ghamai jer mengerjakan perkara2 sampingan melebihi dari stadi..huhuhu. Nak tau diorg wat per mase S.T.A.R.dy:

S - sleeping, eh pustakaan best tau utk tdo..ade aircond...ade buku nota (ala sume org klu bukak buku jer mate mesi kuyu punye ah-buku adalah ubat tdo plg mujarab kan.hehe).... ade sofa..,,,senyap sunyi (slalunyer)......lantai karpet......(menguap)...ade mes...i.n a...ir..ade....(kroih2). Tapi bgs gak, bebdk ni mane dpt tdo klu kat blik, kesian diorg. Malam nak kene g maple, mein futsal, siapkan assgment tertangguh..huhu. Keje student ni busy sampai malam tau, jgn tak tau, so diorg prlukan tmpat tdo yg selesa.

T - tenet, tu je lah keje majoriti bebdk kat pustakaan, hehe online= ym, friendster, my space, youtube...(and snarai dia pjg bejele lagi..)..hhuhuh. Tp ade jgk yg menggunakan tenet kearah jalan yg benar, cthnyer semak waktu pekse kat smp, semak hutang plaja, semak name lecture, upload assigment last2 minite. Ha penting internet ni. Klu xde, susah ah

A - asking lahar question..or name lein nyer berbual empty. Aktivti ini memerlukan masa lebih dari 2 jam sehari..Perpustakaan menyediakan kemudahan yang sesuai dimana ia menyediakan bilik perbincangan untuk pelajar berbincang mengenai perkara yang mereka ingin bincangkan.....

R - Romantika de' amor..ala cam tak bese plak..nak g stadi dua org jer, (merpati dua se-joly) start buka buku sampai library tutup, yg pompuan pandang mata laki, yg lki pandang merata-rata (ups...maksudnyer tgk kat sekeliling library tu ah). Pastu cter sal masa depan, pasal anak (bla...bla..bla). Tak tau bler start blaja, sedar2 dh ade pengumuman suh balik..hehe. Yg bagusnya, takde la diorg ni pergi tmpt2 tak elok nk g dating cam tasik2 ker..at least dh ader niat nak blaja same tu bgs gak ah.kan2??

so...cam2 perkara yg dilalkukan oleh sesetengah bebduak nak g pustakaan..huhu...semua sebab nak study..(kononyer). ni dari permerhatian and kater org la..xkan aku yang kater. haha. Secara jujurnyaku cakap, bebdk ni stady pn kebanykana sebab nak exam....tu yang berazam nak blaja (walau last minute kan) klu Xde azam, mmg gagal la jawabnya. Begitulah semangat seorg pelajar, belajar hingga ketitisan masa terakhir, selagi kaki belum melangkah kedalam dewan peperiksaan, selagi tu usaha masih boleh diteruskan. Selagi tulah kami pelajar akan berjuang untuk masa depan (wah cam nak g perang plak).

Most of the student, termasuk ah aku, study sungguh2 so that after grad we can have great job and eventually a great life. Betol x??? Semua berazam utk bah kehdupan family and majukan diri dalam life masing2. Well life is something that is subjektif. you cannot judge someone life from any aspect. As long as that someone happy with thier life.. they can be consider they are succesful...well hiduplah dengan sepenuhnyer, syngilah diri anda dan hidup anda (kater org and penceramah terkenal la)

salam dari afir

L--let
Y-Yourself
Fe-free

New Page of life

Ade org kater kat aku, blog ni tmpat nak meluahkan prasaan,
ade org kater lagi blog ni tempat nak tunjukan another side of yourself (part mane tu agaknyer??bru tau manusia ni ade banyak part..huhu)....
ader org lein kater, ni la tempat nak hentam org lein dgn jayanya tanpa kene marah (org kater ah.. xkan aku kater...)-yelah ala2 tmpt nak salurkan sume tenaga negatif kuar dr badan dgn lebih berkesan..huh(lebih elok dr bersenam rupenyer)
and ade gak rg kater..nila tmpat org nak menghabiskan mase secara positif, proaktif, dan dedikatif (tak paham kjap camne proaktif ngan dedikatif tu)..

hehe pepehal pun ni la first time aku mula menulis blog...4 me blog is lke diary where u are free to talk about anyone,anything and everything..
tempat samede korunk nak merepek..or korunk nak tulis something bermanfaat (cam kisah2 sedih org2 kat afghanistan ker, iraq ker, kisah rumahtangga jiran sebelah ker, citer cinta kawan ker) or juat nak rekodkan aktivtii harian (ye lah, skunk ketas dh mahal, org dh tak buat diari lg dh rasenyer...zaman pun dh berubah).

So ape jer yg aku tulis kat sini harap tak menyebabkan org lein trase, or marah, or kecewa, or down, or rase nyampah, or irritated.
it is just a piece of my mind..
feel free to give comment (comment yg positig tu lebih afdal la kiranya utk diberi.hehe).

salam