Sunday, March 13, 2011

Japan needs help

recent disaster that struck japan merupakan antara sejarah natural disaster yg teruk.

gempa bumi berukuran 8.8 skala ritcher hits the north east coast of japan, triger a tsunami 5 meter high and sweaping Sendai (Honshu) city..1/3 of the city is now under water..the tremor can be felt almost sampai ke tokyo...n menyebabkan several fire on building

Its aftermath became worst disebabkn mslh sistem penyejukan loji reaktor tenaga nuklear yg tershutdown akibat gempa itu...japan got to deal with humanity response and danger of nuklear explosion...

estimation of death sekarang ni menjangkau 10000 people..



Cars at the port that being swept away by the tsunami. If kete pon boleh kene swept camni, aekan lgi manusia2 kat situ..




House on fire yang turut dihanyutkan oleh tsunami



whirlpool yang terhasil after kejadian tsunami tu


video

Video dri youtube, kejadia tsunami kat jepun..



Dunia dh semakin di penghujung..Allah dah mula berikan kita petanda satu demi satu..bersiap sedia la umat Islam dgn amal anda. hanya itu yang akan dibawa untuk menghadap tuhan yang satu

Kebinatangan!!!

ok aku tak tau la translation dia betol ker tak

KEBINATANGAN = BEASTLY
(Korg nilai la sndri english aku camner..ahahahaha)


xde, nk g tau, aku dh tgk cter beastly lakonan Alex Pettyfer (yang penah berlakon cter Wild Child, Stormbreaker n I am number 4 (sume aku dh tgk n sume best..ahahaha)) n Vanessa Hudgens (High school musical) n Mary Kate olsen ...basically typical cter cinta remaja tp basicnyer dari cter beauty and the beast..mcm mane cinta itu x mengenal paras rupa bagai.






Jln cter mudah utk faham sbb klu sape yg penah tgk cter beauty n the beast, so korg akan paham konsepnyer. alex ni blakon sbgai sorg yg bongkak ngan upa paras dia. Moto hidup dia, beautiful person will suceed in life, n huduh people will not. So dtg la sorg minah ni(Mary kate) upe cam pompuan gothic..upe2nyer dia la witch lam cter nih, terkejut (pdahal dh leh agak dh). sbb alex ni bongkak sgt, so mary kate kene kan sumpahan kat dia so muka alex jd buruk. sumpah tu menyebabkan bdn alex penuh ngan tatu bntuk pokok dimana klu pokok kat tgn dia tu berbunga skali lgi, dan if alex x temui cinta sejati sebelum pokok tu berbunga balik semula, dia akan kekal huduh selamanya. So, sbb malu Alex ni pon menyorok kt umah, x nak kuar2.



Ni Mary Kate Olsen...Cube explain camner dia kater pompuan ni huduh..santek jer aku tgk..

Satru hari dia kuar, dia ternampk Vanessa nih. dia follow ler bdk ni, then dia dgn tak sengaja tertolong ayah vanessa yg cuba dibunuh oleh 'Ahlong' sbb ayah dia berhutang. So Ahlong tu ugut bunuh Vanessa, n Alex tawarkn tmpt perlindung kat Ayah dia utk Vanessa sorg (Aku wonder nape dia x ajak ayah vanessa tggl skali ngan dia..hmmm). So mase Vanesa dok umah tu, Alex try sedaya upaya nk impress kan dia bagai, n Alex find out, vanessa pernah ade crush kat dia..so on n so forth, mereka bercinta n break the curse..predictable...

well ni bukan cter berat sgt pon nk paham..but then, cter ni sweet la. the way Alex berusaha bersugguh2 untuk wooos si vanessa tu nmpak la kesungguhan dia..yer la nk dptkn cinta seseorg tu bukan mudah kan.scene n mood cter ni mmg sweet habis la..

but then lakonan neil patrick harrison sbgai cikgu private alex yg buta cam x kene jer..sbb walau dia buta, dia nmpk cam leh nmpak jer..ahhahah..plik tol, siap leh main dat bagai..amaze aku. Vaessa plak make up lm cter ni, kekdang nmpak cam org tua sgt..adeh..hilang selera..Mary Kate punyer watak cam x berkembang sgt, well sbb fokus cter ni pon on Alex jer lebih..

Overall cter ni light2 jah bagi aku..hehehhe. 3.5 star..

but then yg aku x paham nyer psl tatuu kat alex ni mase dia jdi huduh..ok ikut cter, tatoo n parut pd badn dia adlh bnde2 yg dia rase huduh pade org. Mase dia tgk muka Mary Kate, muka Mary ade tatoo pokok, n dia kater budk tu huduh..pastu dia suka pecahkan gelas. So jadinya tumbuh tatoo pokok n ade parut luka sbb cermin kat mukan dia...

but then out of nowhere tetiber ade tulusan jawi kat kening dia..APEKAH?? tak paham sat..someone explain skit..isk2..ape dia tulis aku x dpt tangkap sgt..so if sesape ade info, inform me ek..ehhehe




Cuber tgk kat kening dia




cam org gler...

ahahhahahhaha..ok serius aku trase muda baru2 nih...
klu x, slalu rase cam tua looser gler, walau umur baru 23, trase life cam org looser umur 38 tahun, ade anak 5 n isteri dh lari...adeh...

prangai org tua aku : kul spluh dh ngantok, adeh...dlu tak tdo 3 hari pon cam mata segar burger lagi...siap leh g renang bagai..ni kol 10, mata kuyu, 10.30 muka dh rabak nk tdo..kul 11 dh lentok, x kira la kat tepi longkang ker, tido jer..

aritu lepak ngan abag ee..kitorg dua jer kat kedai makn..pastu dok kat penjuru kedai sambil minum teh (aku minum teh?!!!!WTF, aku jarang nk mampos minum teh slagi x terpaksa..ni sbb layan feel2 tua smbil minum teh)smbil tgk bdk muda2 gelak cam org gler....huhu. owh dlu aku adalah mereka, duduk ramai2 kat kedai tu, lepak dri kol 8 smpai kol 12 mlm, glak tak henti2..skunk tggl aku ngan ee jer dok tepi kedai minum teh..apekah looser kami inih..


adkh teh utk org2 tua??huhu..aku tua so aku minum teh

but then 3 hari lepas, kak cik ajak melepak ke rumah teha b sambil menaiki kereta mewah..huhu..aku pon stuju...so secara berjemaah aku, kak cik, abg ee, teha kecik n ahli baru, en azlan (tua dr kami, tp muka n prangai cam bdk umur 18) bergerak ke umah teha bsr utk mkn char kuey teow yg delicious gler di ampang (sng2 dtg ler).


ni la kete mewah yg heboh diperkatakan, gambar kiri adlh gamba hiasan. manakal gamba kanan diambil sewaktu kejadian..x leh nk dedahkan identiti sbnr kete ni. tapkse guna gamba tipu




ni mmg golongn2 org2 tua...bru start jln dh tdo,,isk,,,kiri en lan, kanan abg ee...




keje bahaya, tgh drive pon spt bergambar lgi..ahahha. teha k n kak cik, apekah jadah teha k jd ko driver walau dh tau dia sgt tak membantu..




aku dan manusia2 gla..mandu pon smpt berposing bagai..ahahha

ok bergerak kul 9 tp smpai umah teha b nk dekat 11, leh??Jem nk mampos..keter cam tak bergerak lgsg..nasib beik la kak cik tau jln shortcut..klu x, kedai tutop baru sampai.. nasib beik gak keter mewah Odyse kak cik tu cam besar gampang!!!huhuhuh seronok nak mampos..dudok lam tu siap leh tdo baring bagai sambil lari2 kehulu ke hilir dlm keter tu..seriues x tipu...klu zamn undergrade dlu, neik keter sesempit alam (kancil, satria bumper silver dll.) pastu neik lebih muatan (bukn stakat lebih blangan org tp juga lebih berat).sedih...ahahaa..


tgk jln jem....huhuhuhu..

sampai jer umah teha b, suma dh kebuluq, oder x berhengat kan, "nasik lemak ayam n keuy teow speacial yang plg besar, cpt skit teha, lapa"..ahahahahahaa..pastu teh ajak melangok...on jer aku nk tgk wayang mlm2 buta nih..



owh teha b, lame dh tak dgr ko sebut perkataan bodo..huhu..trima kasih koz make my day

Owh sudah lame x berkumpul sebegini ramai..huhu.so mula la wat cter2 bongoks...hehhe..
1- blaja bahasa korea bersama en azlan..ok sbrnyer bukan blaja bahasa korea pon, blaja mencarut lam bahasa korea boleh??!!!xde faedah lgsg kan.....pastu camner nk sebut cepat, berak dan orgsam dlm bhasa korea...ahahaha
2- bru 5 minit teha b masuk keter dia dah wat lawak..aku x pasti la bgi korg klakar ke tak, tp bg kami yg kenal teha b, the word 'nnti aku bg KERTAN AKHBAR psl iklan kejer tu kat korg' tak tau nape bler dia ckp keratan akhbar tu klakar nk mampos..gelak sampai pengsan k...betol. aku pengsan sat..
3- menyanyi lagu ntah paper...mmg la, dh name keter besar cam disko, so nyanyi la nk feel rase disko. nk masuk ight club x mampu..ahhaha.

So lepas mkn berkejar plak ke Mid Valley, tgk tiket wayang pe yang ade. sampai kat mid kul 11.40,..sempat bli cter Beastly kul 11.45..laju x kami??..hahahha.trimas kat aku, teha b n abg ee yg dgn maju jaya, daptkan tiket (wei korg kene byr hutang tiket kat teha b).so tgk ler cter tu...

Aku pulak thn je mata dari terlelap..mau taknyer, dh lebih waktu tidor kot..nk dekat tgh2 filem, mata aku leh tershutdown sndri,adeh..tertidor smpai abis wayang buleh...kureng tol, lein kali aku nk byr sparuh jer harge tiket wayang..Balik tuh aku masuk keter jer, trus lelap, dari kak cik drive dari mid ke ampang ker bangi, aku x sedar ape.sampai umah masuk blik, trus lena..ahahhaahh...dah tua kater..

entahla..tpi skali skale dpt mrase hidup cam org muda sunuk gak..(ckp cam org umur 50 thn..)

Tuesday, March 8, 2011

ya aku tau sume dh tgk

ok aku suka bnde ni..so aku nk upload..aku tau sume dh tgkk...huhu

suka pak cik yg cam org gler tu menari awal2...you go pak cik..!!!!


video


OK BLER MALAYSIA NK WAT SEKOOL CAMNIH!!!
JUM SAPE NK JOIN AKU WAT?

Monday, March 7, 2011

eh..yer la



Ape persamaan dan perbezaan antara aku dan Kerbau.....??

Perbezaanya :

yang paling obious skali...dh tontulah aku laie kacak dri kobau..tak cayo meh tgk gamba komparison skit..


Dpt bezakan x mane satu aku n mane satu Kerbau


Habitat kami berbeza..aku dallam rumah, manakala 'dia' di luar umah...



Owh home sweet home

Aku Omnivor (bg yang tak tau, ni term utk makhluk yg mkn dging ngan sayur)..'Dio'lak mkn umput yo.



Agak2nyer, klu kerbau tu tau aku mkn dgging kerbau, dia akan respek aku lebih x?

Den study lagi manakalo dio dh bokojo sbgai pesawah




Kerbau ade cita2 x nk masuk U???hmmm...


Persamaan Kami

-Kami berdua ade kait mengait ngan minangkabau..
Nenek moyang aku sala dri minangkabau kek indon...N minangkabau tu dinamo kan sompono permainan lawan kobau..sapo monang jorit kobau den monang = MONANG KOBAU = MINANGKABAU..(ni bukan momain ..botol nih)



-Kerbau bertanduk n aku kdg2 tumbuh tanduk... uhuks...

-Kami bernafas, bergerak, membiak dan berkumuh...

-Lastly, Kami berdua makhluk Allah dan kami saling respek merespek each other...ahhaha

Allah s.w.t berfirman di dalam al-Quran yang bermaksud:

``Sesungguhnya Allah berserta orang-orang yang bertakwa, dan orang-orang yang berbuat kebaikan.'' (Surah An Nahl:128)

"Berdasarkan kepada ayat di atas maka agama adalah perintah untuk beriman dan bertakwa kepada Allah dan berbuat baik kepada sesama makhluk.Bertakwa dan melakukan kebaikan adalah landasan utama untuk seseorang itu terus berada pada jalan atau agama Allah.Sehubungan itu, tuntutan ini harus dilaksanakan pada setiap waktu dan keadaan serta kepada setiap makhluk yang ada di alam ini.Dengan itu melakukan kebaikan terhadap alam sekitar yang menjadi elemen utama alam ini adalah sebahagian daripada tuntutan untuk menjadi hamba yang bertakwa dan diredhai Allah.Lanjutan itu juga terdapat pelbagai perintah Allah supaya manusia memberi perhatian dan berbuat baik kepada alam sekitar berserta dengan seluruh unsur yang dikandungnya. Iaitu berbuat baik kepada sesama manusia, haiwan, tumbuh-tumbuhan, air, udara dan tanah."(iNSTITUT KEFAHAMAN ISLAM MALAYSIA)

renung2 kan...

Sunday, March 6, 2011

pilihanraya

first statement..im not a big fan of politics....but then ni adalah pandangan daripada seorg rakyat

ok seriusly man.. penat dh aku ngan malaysia nyer pilihanraya...come on..dalam 5 yrs ni (lps plihanraya bsr) dh berpuluh2 pilihanraya kecik happen.

its not the case of berkali2 pilihanraya yang menjadi mslhnyer. but then the attitude of both party handling the situation yang mcm bongoks sgt..aku rase cam tgk budk2 tadika berebut anak patung..ngengs,!!

come on...seriously dude..korg yg heboh pasal parti bagai, perluker wat sikap camtuh...ugut sane,ugut sini, rempuh sane, rempuh sini, wat isu2 bodo...arghh come on, Malaysia n dunia ade byk lagi mslah bsr drpada nk melayan korg..

please dont disturb keamanan kita..our piece is preacious yer..klu korg nk sgt hidup dlm huru hara sila mohon citizenship libya ker, mesir ker, ghana ker...just get out from the surface of Malaysia buleh??

stop mengkafirkan org....stop wat ayat klu x undi masuk neraka..who r u guys utk tentukan dosa pahala manusia dgn tuhan..ko sape??jaga akaun buku amal manusia ker??last time i Check Allah letakan tugas tu kat malaikat Atid dan Raqib...since when ko amek alih??

Dude...meh la pikir..we are Malaysia..politiks tu is politik but the main tujuanyer adalh utk menjaga n membangunkan negara ini..whoever wons, tugas dia tetap utk rakyat..so dont worry..sume org akan terjaga..itu pon hopefully la the wakil rakyat mau turun padang..ni lagi satu hal, mase pilihanraya bru nampak muka, dh menang, nk jumpa kemain susah..mase bg sumbangan wakil jer dtg, but then klu ade pihak media, bru muka muncul..WTF man,,(bukan merujuk pade semua, tetapi peringatan kepada)anda memegang amanah rakyat..jgn lupa kami yang kat bawah...

perghh.....ape yg aku merepek ni bukan sekadar melepas geram, but then scenario itu makin menjadi-jadi.please...xnak Malaysia ranap sbab pilihanraya..

the endsss

Saturday, March 5, 2011

ta daa..

got after fve yrs...
did not expecting it at all
terkezut jap...camner tuh...

biasala, hubungan kita sesama manusia ni bukan slalunyer akan ke akhir hayat..kdg2 putus ditengah jln..

pertemuan mesti ade perpisahan...

tpi renungkan, ape yg menyebabkan kita berpisah

ape yg menyebabkan kita sanggup memutuskan sillaturahim antara sesama manusia

entahlah

freinds forever tu hanya ungkapan bodo ker sbnrnyer??korg bg tau la aku..aku dh mls nk jwb paper...

Insyallah, tuhan tu dh menjanjikan sesuatu yg lebih baek untuk aku...ahhaa..lets wait and see.