Tuesday, May 24, 2011

Finger lickin good..

kenal tagline diatas?? well klu korg x penah dgr seharusnya selama ini korg tinggal dlm mane2 lubang lam tanah...

tu encik kentucky punyer tagline....



latelly, banyak question about halal haram timbul ka melesia ini yah people...bayk artikel itu ini timbul..either yang ade rujukan or xde lgsg, or just email forward2 dari kengkawan n atas kawan..

leh cayo kor??

hujung tahun lepas, malaysia gempar ngan isu status halal oldtown..yup, mula2 babi ade dlm mee, then babi ade dlm cofee...but then JAKIM rasenyer x penah wat ape2 or any official statement yang melabelkan oldtown itu halal. just yg menjadi isu, bahwa oldtown punye francais x penah mintak sijil halal..k.hmmm..huhu....



kopitiam pon kene tempias oldtown jugak..so x pasal2 diorg pon kene siasat..ofcourse, lepas nih mari siasat kopi seluruh malaysia buleh? (nape x de siasatan awal yerk??hmm)...well recently Kluang kopitiam dh kene label haram (or bru proceding masuk makamah) setelah sekian lame beroperasi..bape ramai umat islam dh makan kat situ, ntah ler....the coffe contain lemak babi, itu pon lepas ade org hanto sampel coffe tu ke JAKIM.hmm..klu x de org anto, alamatnyer, munum kopi perisa babi la jawabnyer.....tengah tunggu jer Bangi kopitiam kene plak...

now dpt plak citer, KFC pon jatuh kategori haram as cara sembelihan yang x sah..laporan mengatakan (or simply just forwarded email) yang cara penyembelihan yang x betol dilaporkan..kita umat islam tau hukum hakam sembelihan kan...tauu bacaanyer dan caranyer...
well cube korg nilai keratan nih jap

Dalam laporan Ustaz Daud Che Ngah kepada Bossnya beliau mengatakan KFC tidak boleh dimakan dan dihidangkan kepada jemaah haji kerana: a. Sewaktu sembahyang subuh, tiada seorang pun tukang sembelih yang menunaikan solat subuh b. Ayam yang disembelih tidak mati/dibiarkan bebas tetapi terus dijatuhkan dalam air panas/letrik c. Ayam tersebut berada dalam keadaan terseksa dengan kedua kaki (yang terbalik) kepak terikat.
ni laporan dri org pihak JAKIM mase nak tentukan samade KFC leh sponsor x jemaah haji dgn food diorg, n diorg kater ayam tersebut tidak boleh dimakan...errrrr..abih tu yang kitorh ni leh makn ker ayam camtuh en JAKIM??

lagi satu cter...budak yang dpt training manager kat KFC/PIZZA sdn bhd...
Ayam yang sudah mati disembelih? Bangkai? Disembelih? Halal? Sekali lagi, mmm....macamana tu?

kedua2 ni email forward..so mmg xde bukti kukuh nak kater bende ni sah......

but seingat aku, isu ni pernah hebat diperkatakan di kampung aku sebab kawasan penyembelihan ayam KFC tu dokek2 kampung aku yo...but then isu penyembelihan tu senyap jer, x tau nape..

entah la Malaysia skunk ni..banyak sgt bende halal haram bercampaur gaull..hotel yang tersenarai dan mendapat tanda halal dri JAKIM pon hanyer ade bebrapa buah, but then bape banyak program n event yang disertai org muslim dilakukan di hotel2 besar???sape mau jawab..

plus shouldnt JAKIM as pemantau memantau keadaan n isu sebegini, klu sampel kopi tu pon org nak kene antakan camner??




im not blaming JAKIM sorg, but then u are our sumber rujukan n seperti org kepercayaan, why dont you show ur kepentingan n kerja pada rakyat Malaysia, dont wait for us to come, go n be out there n tlg guide us.Can u guys make a proper statement psl isu2 ini....ker org kat situ hanya makan masakan umah..da...pls jgn lepaskan cop sesuka hati mu pada semua maknn yer..adeh..

Makanan jgn la wat memain halal haram, sebab selamnaya makanan tu akan jadi darah daging kita kan..so ...entah...tepuk dada, masak sendiri sudeh...we decide bahan2 nyer..

owh dgr cter, sardin ayam brand ade daging katak??untuk tmbah sedap..hmmm...still blur. so should i anta sampel sardin ke JAKIM??nak yang mane??raw ker?or dh masak gulai lemak??or goreng punyer??



dh la aku peminat setia KFC...x ke seram biler dgrnnih..

2 comments:

tengku_fir21 said...

ayam kfc bkn dari china ker

Afir said...

ha pulak dah....cter baru plak ke nih??adeh..