Monday, November 10, 2008

TEDDY BEAR


Well kate org and mak aku, laki x leh ade teddy bear, bab nanti nampak cam pompuan. Sesetgh bebudak pompuan kengkawan aku pn cakap, cam plik bler laki ade teddy bear. Salah sangat ek bler seorg lelaki tu ade teddy bear…??? Klu ikut kater cikgu psikologi@cikgu kaunseling aku dlu, teddy ni kekadg leh menjadi tempat luahan perasaan seseorg sebab teddy ni is a good listener@pendengar yang baik (huh????dia xkan mmg x leh nak dgr lgsg ker..??hehe) sebab dia xkan judge or potong cakap kiter mase tgh buat luahan perasaan..(tol gak, mase bork ngan teddy2 ni, teddy tu just duduk situ pastu tenung kiter jer.. so org tu leh cakap sampa 4 jam ngan teddy tu..srunut kut?)

Klu kiter bork ngan org, even kwn kiter sendiri, diorg akan start to judge every word yang kuar dari mulut kiter. Diorg akan start potong ckp kiter mase tgh wat luahan…pastu kekeadng slhkan kiter jugak akhirnyer on the problem. Huhuhuhu mesti x serunut nak bg tau org ttg problem kita dkt org camtu kan?? Lebih baik burak ngan teddy, sampai 2 jam kita cakap pn dia masih tenung kita dengan tenangnya (freaknyer, aku x leh klu ade org tenung aku lelame ni).heheehe…

Tapi nak tanyer ah kat korg yg penah wat prkara borak ngan teddy ni utk luahkan prasaan, teddy tu akhirnya bagi x jalan penyelesaian kat korunknyer problem???? hrmmm mesti bnyak kan nasihat yg dia bg utk korunk, sbab dia dgr every detail cerita yang korunk cakp..hehehe. Tapi setahu aku la, ramai dh mengadu kat aku teddy tu taknak bg tau pepe jawapan pn. Kedekut ilmu betulkan teddy tu. Org dh penat beciter, dia wat bodo jer. Tapi klu kawan@manusia, lein citernyer. mereka akan sentiasa mempunyai idea or pendapat mengenai masalah kita. Memang tak dinafikan sometimes pandangan yg diorg berikn tu kekadg agak annoying, menyakitkan hati, tak msk akal, tak logic, menyampah, ntah ape2…..(k faham2, banyak negative, ni kate org yang ngadu kat aku la.hehe), tapi lebih baik ade respond, drpada penat habiskan air liur tapi x mendtgkan pepe., tul tak?

Sbenarnyer pndgn diorg ni bukan semuanya x berguna langsung. Walaupun pedih nak dterima, tapi klu kite teliti btul2, pandangan dari rakan2 dn org terdekat ni adlh seperti cermin utk diri kita sendiri. Ape yang kita gambarkan pada dunia, kita tak Nampak, tetapi org2 disekeliling kita yg Nampak. Memang mereka tak tahu ape nat di hati kita sebenarnye, Cuma bak kate pepatah, action bercakap lebih kuat dari word, btol x?? So any judgement they make basically dtg dr ape yang telah kita lakukan and gambarkan pade diorg. So ber kita luahkan masalah, mereka akan nilai masalah dari banyak aspek seperti sikap, perangai dan tingkah laku kita sendiri. So comment diorg tu, elok sekiranya kita amek iktibar, but we must use our own akal fikiran untuk menilai setiap situasi. Mereka haya boleh memberikan pendapat, terpulang kepada kita untuk bertindak secara bijak untuk solve problem kita sendiri. Bak kate bapak aku, jgn harap org lain akan selesaikan masalah ko, pandai wat, pandai tanggung…

But sometimes, x salah kiranya nak luahkan prasaan kat teddy bear. Ye, stakay luahan untuk tngkan fikiran bolehla. Actually it is a good exercise for your feeling. Sebab mase tgh tertekan, the least you want to hear is someone blaming the problem on you. Korunk perlukan mase utk bertenang.. ha mase ni la teddy bear come in handy, kan ??? boleh jer borak ngan teddy, tapi satu jela nasihat, toksah la lame2 sgt borak ngan diorg. At last u must turn tu real people to help you. Tapi yang lagi freaky, if lepas ckap2 lame2 ngan teddy tu lam bilik, tetibe teddy tu bercakap ang bagi respond br tau….hehehehehe

Salam dari afir.

Te - The

D - Direct

D - dose to

Y - your feeling

2 comments:

only +RIZAL+ said...

i do love teddy gak!!
nk yg beso2.. sdap pelok...

ain_giler said...

tak best la teddy~
tak leyh makan~
WEK~